Voor de agenda


Harder, sneller, leuker… de heetste tickets van 2022

Door: Tijn Kramer

We mogen weer. De sportliefhebber heeft lange tijd aan zijn TV gekluisterd gezeten, met een uitzicht op lege stadions en een meelopende geluidsband met gejuich. Maar niet meer mede-sportfans…we mogen weer! Business Traveller kijkt naar de meest adrenaline-verhopende events van 2022 en kijkt hoe jij ook kunt scoren, kaartjes dat is. Want: Live is leuker! Ok, vooropgesteld, voordat we doorschieten in ons enthousiasme. Er mag veel weer, maar een en ander verschilt per land, per sport en ga zo maar door. Zoveel bezetting, deze toegangspas, met of zonder test etc etc. En dat alles kan, besef dat ook hier, met de dag weer veranderen. Maar de tendens is in ieder geval positief en op moment van schrijven is er al weer een ruim aanbod en het ligt in de lijn der verwachting dat er meer en meer kan. Maar laten we het vooral aan de expert vragen. Joost Verwer is Partnership Manager P1 Travel, een snel groeiende specialist in sportreizen over de hele wereld.

Joost Verwer.

Wat zijn de hot tickets van 2022? ‘We hopen enorm dat 2022 het jaar wordt dat alles weer mag. Als je het ons vraagt, hebben wij en alle fans lang genoeg moeten wachten. Hot tickets voor 2022 zijn tickets voor Manchester United op Old Trafford, Ronaldo zien spelen in een goed draaiend team, dat maakt elke voetbalfan blij en staat ook op ieders bucketlist geloof ik. Daarnaast zijn de tickets voor Borussia Dortmund hot aangezien dat een kersverse nieuwe samenwerking is voor ons. P1 Travel is hun eerste ticketing partner en voor ons is het onze eerste Duitse partner. De sfeer in Signal Iduna Park is ook altijd top! Een echte outsider in de hot tickets zijn die voor het nieuwe seizoen voor Newcastle United. Nu de club is overgenomen voor een enorm bedrag kan dat weleens een heel ander team gaan worden. Laat dat spektakel maar komen!

Football comes home Uiteraard koesteren we allemaal ons eigen ‘cluppie’ in Nederland, of dat nu Ajax of Telstar is. Allemaal goed. Maar zelfs de meest verknochte fan zal beamen dat een bezoek aan een buitenlandse wedstrijd een cadeautje is. Een logische eerste keuze is dan vaak het Engelse voetbal, de Premier League heeft nog altijd de meeste wereldsterren en vooral historische stadions en echte fanschares. Een ‘pint’ erbij, of vooruit een paar, en genieten maar. Maar waar gaan we heen? Verwer: ‘Engeland is hoe dan ook geweldig en elke club heeft zijn charme. Veel van onze klanten gaan voor hun voetbalweekend naar een heel specifieke club en andere klanten kijken vooral wat er nog meer te doen is in de betreffende stad. Tottenham is populair vanwege het vrij nieuwe stadion, terwijl Chelsea juist geliefd is vanwege haar authentieke stadion. West Ham United overtreft momenteel de verwachtingen in de Premier League wat voor leuke potjes zorgt en de terugkeer van Ronaldo zorgt dus natuurlijk ook voor veel liefhebbers voor Manchester United! Een voetbalweekend bestaande uit de combinatie van een wedstrijd van een goede Premier League club uit London en een wedstrijd uit een lagere divisie in een oud stadion is de perfecte trip.’ Dat laatste beamen we volkomen. Schrijver dezes combineerde in het verleden een wedstrijd van Chelsea in het best chique stadion maar genoot een dag eerder met net zoveel liefde van een wedstrijd in het krakkemikkige maar o zo authentieke Selhurst Park, midden in een Engelse woonwijk. Het is de thuishaven van Crystal Palace en stamt al uit 1924. Het ruikt er heerlijk naar gegrilde hamburgers, Engels bier en thee met melk. Het is geweldig. Maar zo zijn er vele mooie clubs om te bezoeken. FC Barcelona is een bucketlister, en allicht PSG met zijn sterrenensemble, hoewel de meest gepassioneerde fans bij Olympique Marseille te vinden zijn. De Italiaanse liga maakt een mooie comeback en het voetbal is natuurlijk uitstekend in het land van de Europees kampioen. Over het Duits voetbal hoeven we het bijna niet te hebben, want dat weet elke kenner wel. Toch? Fans van de twee clubs die door elkaar heenlopen, braadworst, veel goed bier en sfeer, heel veel sfeer. Zeker in de grensstreek is het genieten. Schalke 04, nu tijdelijk een divisie lager, FC Koln en misschien wel de mooiste: Borussia Dortmund, weer helemaal terug aan de top met de Noorse superspits Erlin Haaland.

Artikel gaat verder na de advertentie

image

Louis van Gaal Maar 2022 zal uiteindelijk toch het jaar worden van het WK Voetbal in Qatar, en op moment van schrijven ligt Ons Oranje op de goede weg om volgend jaar najaar erbij te zijn in de golfstaat. Dat wordt natuurlijk een voetbalfeest waar je bij wil zijn. Verwachten jullie veel animo? ‘Uiteindelijk wel. Nederland staat er goed voor en speelt leuk voetbal. Het is ook alweer acht jaar geleden dat de Oranje leeuwen op een WK te zien waren; de fans kijken er enorm naar uit.’ Maar laten we ons eerst maar kwalificeren, ‘let’s not jinx it’, dan komen we er vast op terug.

Max Factor Een van de populairste sportuitjes is natuurlijk Formule 1. Max ligt nog volop in de strijd om de WK titel, en dat zal volgend jaar niet anders zijn! Een feest om niet te missen, voor een keer, met de kans verslaafd te raken. Op 21 maart 2022 begint het nieuwe seizoen, maar pas in de zomer 2022 komt het rijdend circius in buurt, met heerlijke races in Oostenrijk, Spa en Zandvoort. En nog veel meer natuurlijk.

Rugby komt eraan Een sport die misschien niet zoveel in de schijnwerpers staat in de Nederlandse kranten maar wel wereldwijd fans kent is rugby. Ook in Nederland barts het van de fans. Op het afgelopen WK in Japan, in 2019, behoorden Nederlanders tot de grootste fanschares in aantal van landen die niet aanwezig waren op dat WK. In Japan dus! Nu zal het Nederlands rugbyteam zich zeer waarschijnlijk weer niet kwalificeren maar het volgende WK, in 2023, is om de hoek: in meerdere steden in Frankrijk, zelfs in Lille, op slechts drie uur rijden. Uit eigen ervaring: het bezoeken van een topwedstrijd in het rugby, in een van de traditionele rugbylanden, is een ervaring om nooit meer te vergeten. Er is nul vijandigheid, integendeel: de fans gedragen zich als oude vrienden, soms plagerig maar altijd vriendelijk en gastvrij. De sfeer in de stadions is ongekend. Hoor het imposante ‘volkslied’ van Schotland in het heerlijke sfeervolle Murrayfield. De Haka van de All Blacks wel eens live gezien? Puur kippenvel! De strijdlust der Bokkies, ofwel wereldkampioen Zuid-Afrika of genieten van het opkomende Japan. En dan de sport zelf: keihard in het veld, maar nooit zeuren. Een schwalbe vrije sport voor bikkels, ook bij de dames overigens. Dus willen Nederlanders naar het WK Rugby? Hell yes, weet ook Verwer. ‘De verkoop voor het WK Rugby Frankrijk 2023 loopt waanzinnig goed, dat hadden we echt niet verwacht. Wij zijn verantwoordelijk voor de verkoop in Nederland, Oostenrijk, Duitsland, België en Italië en we merken dat grote groepen fans, voornamelijk uit Nederland en Duitsland, niet kunnen wachten om naar dit evenement te gaan. Sinds het moment dat wij mochten beginnen met de verkoop overstroomde onze mailbox en stond onze telefoon roodgloeiend. Onlangs is onze pakketvoorraad uitgebreid, waardoor we nog meer fans blij kunnen maken.’

En om daarmee te besluiten. Hoe mis je het niet? Wachten op de beste laagste prijs of meteen maar zekerheid? ‘Last minute boeken is zeker een optie, maar de kans bestaat dan altijd dat jouw gewenste ticket of wedstrijd niet meer beschikbaar is. Fans die graag naar een bepaalde club of zelfs wedstrijd gaan adviseer ik om de tickets of reizen tijdig te boeken. Hierdoor is de fan er gegarandeerd bij en kan er de voorpret eerder beginnen. Hoe dichter bij het evenement, hoe groter de kans dat tickets niet meer beschikbaar zijn. Lang wachten met het bestellen van een ticket in de hoop dat de prijs lager is zou ik persoonlijk afraden, dat gaat bij voetbaltickets lang niet altijd op. Bij lage beschikbaarheid kunnen prijzen namelijk ook hoger worden en in dat geval kan de prijs dus hoger zijn én kan de gewenste stoel in het stadion al weg zijn. En uiteindelijk wil je toch die ultieme, complete beleving.’

De agenda van 2022 De lijst is lange van volledig maar we kunnen alvast enkele mooie wedstrijden en evenementen op een rijtje zetten. (data van sommige wedstrijden zijn nog nioet vaststaand, houd daar svp rekening mee). We leggen de nadruk op de eerste helft van 2022, aangezien nog niet alle wedstrijden bekend zijn later in het jaar.

 • 23 jan: De heerlijke topper AC Milan-Juventus (met Zlatan!)
 • 4-20 feb: De Olympische Winterspelen in en vooral nabij Beijing.
 • 5 feb: Start van de Six Nations Cup Rugby met het eerste weekend meteen het altijd intense Schotland-Engeland. Verder deelname van Ierland, Wales, Frankrijk en Italie. Het toernooi loop ttot en met za 19 maart.
 • 6-feb: Een knaller in La Liga: FC Barcelona tegen landskampioen Atletico Madrid
 • 12-feb: Nog zo’n topper in de Six Nations: Frankrijk-Ierland
 • 5-mrt: Smullen in de Premier League Manchester City- Manchester United. Een echte derby tussen de landskampioen en de Red Devils met Ronaldo himself.
 • 11-mrt: Six Nations. Pick of the weekend: Wales- Frankrijk. De titelverdediger speelt in het heerlijke compacte Cardiff, een stad vol rugbysfeer.
 • 20-mrt. Real Madrid- FC Barcelona. El Clasico, genoeg gezegd.
 • 14-mei: De teams zijn onbekend maar de FA Cup Final is puur bucketlistgoud voor elke voetbalfan.
 • 15-mei: Op naar Premier League. Manchester United-Chelsea. Kan zomaar eens beslissend zijn voor de titel.
 • 18-mei: Europa League Finale. Een finale is altijd spannend, laten we hopen op een mooie Nederlandse deelname! De wedstrijd is in Sevilla, een hele leuke stad die zo’n beetje een abonnement heeft op deze beker.
 • 28-mei: Champions League Final. De Finale is dit jaar in het mooie St Petersburg. Lukt het Ajax? En anders wel andere pure voetbaltop.
 • 29 mei - 11 juni: Roland Garros. Parijs is altijd een goed idee.
 • 27 juni - 10 juli: Wimbledon. Aardbeien, champagne, en genieten maar. De finale is op 10 juni en dat zijn zeer gezichte (en dus dure) kaarten maar ook de eerdere rondes zitten vol sfeer. Moet je een keer meemaken.
 • 2-24 juli: Tour de France. We gaan weer voor geel! Met de start in Kopenhagen.
 • Zomer 2022: Max gaat vast opnieuw strijden om de titel. Het Formule 1 circus komt in de zomer van 2022 naar Europa. Denk Oostenrijk, Spa en Nederland als leuke opties.
 • 21 nov - 22 dec: WK Voetbal in Qatar. Het toernooi waar Oranje de wereldtitel eindelijk wint. Ja toch?

Deel dit artikel