Bestemming


Lekker, luxe en het goede leven Goddelijk Cyprus

Door: Tijn Kramer

Wat een heerlijk eiland. Niet voor niets wisten de Griekse goden het goed te vinden. Maar ook voor ons stervelingen is het een bestemming op te koesteren: zonzeker, fantastisch eten, cultuur, natuur en voortreffelijke wijn. En enkele van de beste hotels van Europa. Met Cyprus schotel je zowel cultuur- en natuurliefhebbers als zon-, zee-, feest en strandaanbidders een bijzondere bestemming voor. De laatste zal voor velen de belangrijkste zijn. Als het hier hoost, is het daar toch wel extra lekker. Even heerlijk bijkomen op het strand. Bij Coral Ba vind je een fraai zandstrand, er worden ligbedjes en parasols verhuurd, je kan er aan allerlei wateractiviteiten doen en je vindt er de strandtenten waar je kan genieten van een lekkere cocktail, het lokale bier of vooral de wijn van het eiland. Naast Coral Bay heb je bijvoorbeeld ook nog Nissi Beach in het zuidoosten. Wij trekken als eerste naar Pafos, waar ook ons vliegtuig landt. Het badplaatsje Pafos is klein maar gezellig en het schiereiland Akamas biedt vele leuke activiteiten. Het populaire stadje Pafos ligt in het uiterste zuidwesten van het land. De gezellige plek bestaat uit twee delen, het boven- en benedendeel. Het toeristische hart van de regio is het benedendeel. In dit gedeelte ligt de haven van de stad dat plaats biedt aan de vele terrassen die vervolgens een geweldig uitzicht geven. In Pafos zijn er ook vele opgravingen te bewonderen. De archeologische ontdekkingen beslaan een oppervlakte van meer dan tien hectaren. Er zijn op dit gebied villa’s met prachtig gerestaureerde mozaïekvloeren waarin figuren uit de Griekse mythologie te zien zijn. Het benedendeel is het kloppende hart, maar het bovendeel is ook zeker de moeite waard. Dit gedeelte wordt ook wel gezien als het commerciële centrum van de stad. Er is op dit gedeelte een overdekte markt, een winkelstraat en een boulevard. Daarnaast is het kleine Byzantijnse museum gevestigd in het bovendeel. Dit museum bezit een oude schat aan iconen. Een van de hoogtepunten is dus The Tombs of the Kings, die wij bezoeken met een uitstekende gids. Een aanrader omdat zo een bezoek van een tikje stoffig naar ontzettend interessant gaat. Want de mythologie heeft een rijkdom aan verhalen die wel honderd lockdowns kunnen boeiend kunnen maken. Hoewel de naam anders doet vermoeden, liggen er hier geen koningen begraven. Wel is het een zeer historische plek om te bezoeken, want de graven dateren uit de vierde eeuw voor het begin van de westerse jaartelling. Niet voor niets zijn ‘the tombs of the kings’ benoemd tot Unesco Werelderfgoed. De graven behoren dan ook tot één van de meest belangrijke archeologische opgravingen van Cyprus.

Artikel gaat verder na de advertentie

image

De goden

De Griekse goden hebben een zeer belangrijke rol gespeeld in de Cypriotische geschiedenis. Fenicische namen als Anat, Baal, Eshmun, Reshef en Mikal, maar ook de Egyptische goden zijn essentieel in de cultuur van het land. De bekendste naam is wellicht die van de Griekse godin van de liefde, Aphrodite. Geboren uit het zilveren schuim op het moment dat de golven van de zee werden bevrucht door neervallende bloeddruppels van de godenkoning Uranus. Aphrodite was de schoonste vrouw, zo blank als het schuim, die de wereld ooit had gezien. Zo kreeg de godin haar naam, die ook wel ‘de uit schuim geborene’ of ‘de opduikende’ betekent. De Petra tou Romiou, Rots van Aphrodite, is een veel bezochte bezienswaardigheid op Cyprus. Jaarlijks brengen tienduizenden toeristen een bezoek aan de heiligste plek van het land. Neem een foto bij de beroemde rots of geniet van het zonovergoten Cyprus op een van de mooiste stranden van het land in de omgeving van de rots. Als het de bezoeker meezit, kunnen er zelfs schildpadden worden gespot. De zuidkust van het land is een van de laatste Mediterraanse broedplaatsen van de groene- en karetzeeschildpad.

Cyprus op wielen

De grotere steden van het land, zoals bijvoorbeeld Larnaca, Nicosia en Limassol zijn absoluut een bezoekje waard, maar er zijn ook talloze kleine(re) steden en dorpen te ontdekken op dit eiland. De beste manier om de binnenlanden, en dus de rustigere, plekken te verkennen is door het huren van een auto. Er zijn een groot aantal routes uitgezet over het hele eiland. Rij bijvoorbeeld via de uiterste zuidkust naar een stadje nabij het uiterst serene Akamas Peninsula Nationale Park. In dit gebied kan er in alle rust worden genoten van de ongerepte Cypriotische natuur. Dit gebied is vooral populair onder de mensen die een alternatief willen voor de toeristische steden. ‘Het pad van Aphrodite’ is ook een zeer populaire route op Cyprus. Startend bij de Rots van Aphrodite loopt de route onder andere langs de baden van het schiereiland Akamas en de nabijgelegen liefdesfontein, de Fontana Amarosa. Wanneer men toch aanwezig is op het schiereiland is hier uitstappen een aanrader. De kloof van Avakas is voor natuurliefhebbers een waar paradijs. Er kan in alle rust genoten worden van de gevarieerde flora en fauna van Cyprus. Wie echter even geen rust wil, maar actie kan in deze regio ook uitstekend tours doen per 4x4 of wie zelf wil rijden, per buggy of quad. We kiezen voor de laatste en ervaren dat dit ook echt een stevige maar coole tour is, we gaan echt offroad, zitten onder het stof, maar kunnen halverwege en aan het einde dit er prima afzwemmen aan een van de mooie stranden. Zoals bij de Blue Lagoon, een erkende naam wereldwijd voor een mooi stukje waterlichaam, en dat klopt ook op Cyprus. Aan de baai, een zeer populair boottochtje zwem je in prachtig helder water. Maar er is volop meer keuze: paardrijden, fietsen of moutainbiken. Waag je ook aan het wijnproeven, olijf plukken en het maken van de lokale halloumi-kaas en je waant je al een echte Cyprioot! Voor de echte avonturiers zijn er ook talloze activiteiten op het eiland te doen als zweefvliegen, parachutespringen, deltavliegen en skydiven.

Troodosgebergte

Deze bergketen beslaat een groot deel van het westen en het midden van het eiland en is het gehele jaar door een populair uitstapje. In het herfst- en lenteseizoen is beklimmen van de grootste berg van het gebergte een populaire activiteit. De Olympus, niet te verwarren met de beroemde naamgenoot in Athene, is met bijna 2000 meter in trek bij bergbeklimmers. Hoewel Cyprus niet bij iedereen een belletje doet rinkelen als wintersportgebied kan er in het winterseizoen worden geskied op de heuvels van de Olympus-berg. De ‘Zeus piste’ is veruit de populairste. Dit blijkt wel uit de jaarlijkse officiële internationale F.I.S. Ski Competitie, georganiseerd door de Cypriotische Ski Federatie. Deze wedstrijd wordt ook gehouden op de Zeus piste. Veruit de populairste bezienswaardigheid op deze bergketen is het Kykkosklooster. Op ruim 1300 meter hoogte ligt het UNESCO Werelderfgoedlijst genoteerde monnikenverblijf. Het terrein herbergt een van hoogste concentraties aan kerken en kloosters uit het Byzantijnse Rijk. Het is vooral populair vanwege de rijkelijk versierde wandschilderingen. In de tien, in grootte verschillende, gebouwen zijn tekeningen van voor en na het Byzantijnse bewind te zien.

Artikel gaat verder na de advertentie

image

Nicosia

De hoofdstad van Cyprus is Nicosia en de oude binnenstad is de grootste attractie van deze plaats. Nicosia is omringd door oude Venetiaanse muren en je vindt hier een leuke wirwar van oude straatjes, bezaaid met historische monumenten, winkeltjes en cafeetjes. Buiten deze wat grotere plaatsen zijn er talloze lieflijke dorpjes, die je kunt bezoeken en waar een sfeer hangt van tijdeloosheid. Vooral in de bergdorpen is het erg knus en de Cyprioten zijn overal zeer vriendelijk, gastvrij en hebben een goede beheersing van de Engelse taal. Wil je liever een feestje vieren en even los dan is Ayia Napa the place to be. Het dorp werd zelfs lange tijd het nieuwe Ibiza genoemd. Tegenwoordig is de hype voorbij, maar kun je er nog steeds goed stappen. Naast het uitgaansleven kun je ook nog culturele activiteiten ondernemen. Het klooster van Ayia Napa stamt uit het begin van de zestiende eeuw en vlakbij ligt het dorp Paralimni dat een bezoekje waard is. En wie van watersporten houdt, kan zich op de stranden van Ayia Napa volop uitleven.

Wij kiezen in eerste instantie voor de gezelligheid van Pafos. Het lokale Almyra Hotel is een oase van luxe, fraai en trendy vormgegeven en niet voor niets lid van Design Hotels. Almyra is een verademing voor iedereen die op zoek is naar een 'minder gewone' vakantie: een chill-chic designhotel op smaak gebracht met een vleugje humor, een snufje speelsheid en een gezonde dosis soul. Het luxe hotel is zowel geschikt voor stijlvolle stellen in stijl voor gezinnen en het draait in Almyra allemaal om zorgeloos mediterraan leven met een coole, eigentijdse twist. Volwassenen komen tot rust in de zeer fraaie Almyraspa of je geniet van fusion-diners met een adembenemend uitzicht op zee, in Notios. We genieten van prachtige gerechten met een Aziatische twist. Subliem, een tikje Nobu zeg maar. En net voor het hotel ligt een van de leukste eethuisjes van het eiland: Ouzeri. De authentieke Cypriotische keuken! Farm to table! Verse vis, haloumi-kaas uit de bergen, heerlijke onbekende worstes en wederom die mooie wijn. En dat met het geluid van de golven. Vooruit, in de luxe kamer met uitzicht op zee nog een afzakker maar het moge duidelijk zijn dan dit de luxe oase van Pafos is. De tweede helft van de trip gaan we echter naar een echte oase. Het Anassa Hotel behoort in het noordwesten van het eiland tot de zeldzame categorie: absolute wereldtop. De service is van zeer hoog niveau, er is een ruim culinair hoogwaardig aanbod en je kunt er ook gewoon heerlijk lokaal eten. Infinity pool, prive-strand, fenomenale kamers met uitzicht, badspullethes van Aqua di Parma. U snapt het. Wereldtop. Ontworpen als een traditioneel Cypriotisch dorp, met laagbouw kamers, suites en woningen, wordt Anassa niet alleen erkend als een leider in luxe mediterrane resorts maar is vele malen uitgeroepen tot een van de beste hotels ter wereld. Anassa ligt aan de rand van het ruige Akamas-schiereiland in West-Cyprus. Het hotel staat bekend om zijn prachtige afgelegen strand, kristalhelder water, uitgestrekte tuinen met olijfgaarden en bougainvilles, chique design en vriendelijke service. Het hotel belichaamt het mediterrane leven en straalt traditionele charme uit - van het dorpsplein met zijn eigen Byzantijnse kapel tot de kenmerkende suites en woningen die vernoemd zijn naar Griekse goden en godinnen. Een van de hoogtepunten van een luxe escape is een bezoek aan de Thalassa Spa, die regelmatig een van 's werelds beste spa's wordt genoemd, een neoklassiek toevluchtsoord van gezondheid en verwennerij, gerangschikt rond een met zuilen verlicht zwembad. Thalassotherapiebehandelingen (van het Griekse woord 'thalassa' - zee - en 'therapeía' - genezing) zijn gebaseerd op de herstellende voordelen van het zeeklimaat, zeewater en mariene derivaten. Het hotel heeft nooit het gevoel van een hotel. Je waant je eerder in een lokaal dorp, een zeer luxe dorp weliswaar, maar dan een waar de rust overheerst. Anassa tekent zich als een halve maan van 166 laagbouwkamers, suites en woningen in de stijl van een witgekalkt Byzantijns dorp, die door levendige, bloemrijke tuinen naar beneden loopt naar een zandstrand. En dat eten, goddelijk eveneens. Lunchen bij Pelagos, dineren onder de sterren bij Helios. En er is meer keuze. Een top of the line cocktailkaart is gemaakt door de mixologist en onder toezicht van chef-kok David Goodridge, is Anassa het enige hotel in Cyprus dat al zijn eigen kaas, brood, gebak, jam en sauzen ter plaatse maakt voor de meest verse, meest authentieke smaken (inclusief gluten-, suiker- en zuivelvrij) . De kaarten staan vol seizoensgebonden lokale producten en specialiteiten, en dat is een cadeautje. De wijnkaart is meer dan indrukwekkend, en de bediening uitzonderlijk attent. Dit is geen hotel voor uitgebreide sightseeing, je wilt zo lang mogelijk blijven in deze door de goden gekuste grond. Wat een heerlijkheid. We zijn een beetje verliefd, zoals dat gaat op het eiland van Aphrodite.

Deel dit artikel