Door: Tijn Kramer

Done deal: AMEX GBT neemt Egencia over

Het was al bekend, onder voorbehoud, maar nu is het rond. American Express Global Business Travel (GBT) heeft met succes de overname afgerond van Egencia, het toonaangevende digitale platform voor reismanagement. Als onderdeel van de transactie is Expedia Group aandeelhouder van GBT geworden. Expedia is ook een langetermijnovereenkomst aangegaan om accommodatie-aanbod aan GBT te leveren. GBT zal de investeringen in het merk Egencia, zijn mensen en technologie versnellen. GBT en Egencia zullen samen toonaangevende oplossingen bieden voor reismanagement in ieder segment. Door de samenwerking tussen Egencia en GBT's Supply MarketPlace, één van de meest uitgebreide bronnen van aanbod voor zakenreizigers, krijgen klanten meer keuzemogelijkheden en leveranciers betere toegang tot zakenreizigers. Paul Abbott, CEO van GBT: ‘Door GBT en Egencia samen te brengen, ontstaat een winnende formule die de toekomst van reizen zal bepalen. We zullen klanten ongeëvenaarde waarde, keuzemogelijkheden en ervaringen bieden. Ongeëvenaarde waarde omdat we samen het beste aanbod hebben en de beste besparingen opleveren. Ongeëvenaarde keuzemogelijkheden omdat niemand in de buurt komt van de breedte en diepte van de oplossingen die we zullen bieden. En ongeëvenaarde ervaringen omdat we de beste mensen en technologie in de branche hebben.’ Na afronding van de transactie zal Mark Hollyhead, President van Egencia, leiding blijven geven aan de Egencia-activiteiten en rechtstreeks rapporteren aan GBT’s CEO Paul Abbott. Hij zal tevens toetreden tot GBT’s executive leadership team.

Jarig Transavia naar Azoren in de zomer

Deze herfst is het 55 jaar geleden dat Transavia haar eerste vlucht uitvoerde, de bestemming was Napels in Italië. Ook onlangs vertrok er een vlucht naar Napels die extra feestelijk werd aangekleed met crew in outfits van ‘door de jaren heen’. Ondanks dat de luchtvaartbranche zich nu in de grootste crisis in haar bestaan bevindt, wil Transavia op een bescheiden manier toch even stilstaan bij deze mooie mijlpaal. Want ‘Samen maakten we het verleden, en samen bouwen we ook onze toekomst’, zegt CEO Marcel de Nooijer over deze verjaardag. Transavia lanceert de Azoren als nieuwe bestemming voor zomer 2022. De verkoop naar Ponta Delgada op de eilandengroep is al van start gegaan. Transavia werkt voor de Azoren samen met Sunweb Group. De eerste vlucht vertrekt op 24 april 2022. Er wordt wekelijks op zondag naar de eilandengroep gevlogen.

Gay Games naar Valencia

Valencia heeft het bid voor de Gay Games 2026 gewonnen. De stad deed in de eindfase mee naast München (Duitsland) en Guadalajara (Mexico) en kwam als beste uit de bus vanwege het open, diverse en inclusieve karakter van de stad. Na de uitreiking spraken ambtenaren van Valencia Bid City, Visit València, de gemeentelijke sportstichting (FDM), Lambda, ADI en de sportclubs LGTBI+ ‘Samarucs en Dracs’ hun vreugde en tevredenheid uit over het oordeel van de FGG en voegden daaraan toe dat Valencia "een stad is die op het hoogtepunt staat van een internationaal evenement als de Gay Games". Diverse overwegingen De internationale federatie hield ook rekening met de capaciteit van de stad om een dergelijk grootschalig evenement te organiseren. De bestaande sportfaciliteiten, infrastructuren en sportuitrusting dienen van voldoende kwaliteit te zijn. Andere overwegingen in het voordeel van Valencia waren het milde klimaat van de stad (meer dan 300 dagen zon per jaar), de gastronomie en de culturele agenda. Bovendien zijn de toegankelijkheid en de communicatie met de stad, de inzet voor duurzaamheid en de persoonlijke ontwikkeling beoordeeld. Op deze manier heeft de stad voor alle inwoners en bezoekers, ongeacht hun geslacht, etnische afkomst, handicap of seksuele geaardheid, een grote verscheidenheid aan attracties en ervaringen te bieden.

Auto tot 750 km grotere concurrent voor vliegtuig dan trein

Wanneer beleidsmakers willen inzetten op meer zakelijke treinreizen en minder op zakelijk vliegen op de kortere afstanden, bijvoorbeeld als onderdeel van het klimaatbeleid, ziet het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in een onderzoek naar naar de zakelijke reiziger enkele aandachtspunten. Niet de trein, maar de auto, is de voornaamste concurrent van het vliegtuig op afstanden tot 750 kilometer. Maatregelen die erop gericht zijn om mensen uit het vliegtuig te krijgen, leiden naar verwachting eerder tot meer autokilometers, dan tot meer treinkilometers. De ruimte die ontstaat op luchthavens die aanzitten tegen de capaciteitsgrenzen, wordt waarschijnlijk opgevuld door vluchten over langere afstanden. Het overgrote deel van de C02-uitstoot door de luchtvaart zit in de lange afstandsvluchten en niet op de korte afstanden. Door de coronapandemie is het zakelijk vliegen zeer sterk afgenomen. Het KiM voorziet dat het in het zakelijk segment langer duurt voordat de passagiers terug zijn, dan in het niet-zakelijke segment. Tegen 2025 ligt het aantal zakelijke passagiers naar verwachting op het niveau van 2019, en dat is 15-30% onder het niveau van de pre-corona prognoses voor dat jaar. Dat hangt samen met aangescherpt reisbeleid vanuit de werkgever, risicomijdend gedrag vanuit werkgevers, investeringen in online vergadermogelijkheden en een aanzienlijke positievere houding ten aanzien van online overleg.

Thalys in nieuw duurzamer jasje

Thalys heeft officieel zijn nieuw ontworpen trein in gebruik genomen. De trein biedt 28 extra zitplaatsen, 15 procent meer bagageruimte en een nieuw bargedeelte. Bovendien verlaagt de grotere capaciteit de CO2-uitstoot per kilometer per passagier. Met de upgrade van de treinstellen speelt Thalys nadrukkelijk in op de toekomst van internationaal spoorwegvervoer. Het doel van de renovatie was het vergroten van de capaciteit met 28 zitplaatsen met behoud van het hoge comfortniveau. Om zo veel mogelijk te kunnen voldoen aan behoeften van reizigers vroeg Thalys 5.000 klanten om input. Volgens Thalys wordt met de nieuwe trein een volgende stap gezet om reizigers een milieuvriendelijkere reis aan te bieden. Sinds 2020 rijden Thalys-treinen voor 100 procent op groene energie. Bovendien zijn ze nu ook uitgerust met leds om het gebruik van elektriciteit te besparen. Daarnaast worden in de toiletten van het nieuwe treinstel geen chemicaliën meer gebruikt. Single-use plastic wordt stapsgewijs vervangen door duurzame alternatieven en de grotere capaciteit van de treinen maakt het mogelijk de CO2-uitstoot per km per passagier aanzienlijk te verminderen.

BCD Travel komt met app-innovatie

Nu het reisverkeer wereldwijd weer toeneemt, en daarmee ook de aandacht voor de veiligheid van reizigers, lanceert BCD Travel de mobiele app BCD Alert. Hiermee breidt BCD Travel zijn portfolio van beveiligingsoplossingen voor zakenreizigers verder uit. De app is speciaal ontwikkeld voor travel- en securitymanagers om op afstand risico’s te monitoren en daarop te reageren en zo 24 uur per dag reizigers onderweg te beschermen tegen risico’s en incidenten. BCD Alert volgt alle waarschuwingen, alarmmeldingen en noodsituaties voor reizigers op basis van hun boekingen. De app stuurt vervolgens pushnotificaties naar het startscherm van het mobiele apparaat en toont een lijst van getroffen reizigers. Travel- en securitymanagers kunnen via de app rechtstreeks contact met hen opnemen via sms, e-mail of click-to-call. Klanten die Emergency Response in BCD’s reisapp TripSource geactiveerd hebben, kunnen bovendien zien welke reizigers al gemeld hebben dat ze in veiligheid zijn, zodat ze zich kunnen concentreren op de overige reizigers. De app is de nieuwste toevoeging aan BCD’s productaanbod om reizigers veilig te houden. Hieronder vallen ook de COVID-19 Information Hub, DecisionSource security map & risk reports, TripSource risk alerts & check-in en Traveler Security Program Assessment. BCD Alert is wereldwijd beschikbaar voor BCD-klanten met een DecisionSource-login via de App Store en Google Play.

Schaatsen onder een 747 bij Corendon

Winter Wonderland biedt de Nederlander een heerlijke winterbeleving met een grote ijsbaan onder de Boeing 747. Deze ijsbaan met een afmeting van 338 m2 is onlangs officieel geopend door schaatsster Jutta Leerdam van schaatsteam Worldstream-Corendon. Tot 5 januari 2022 is de tuin van het Corendon Village Hotel omgetoverd tot een winters paradijs. Naast een ijsbaan is er een koek en zopie kraam en diverse Live On Ice optredens. Het stijlvolle viersterren hotel is volledig omgedoopt tot Winter Wonderland met sfeervolle kerstverlichting en versiering. Atilay Uslu, oprichter en eigenaar van Corendon: ‘We brengen de winterbeleving naar ons eigen land. We hebben ons hotel omgetoverd in een Winter Wonderland en onze klanten kunnen nu schaatsen onder onze blikvanger de Boeing 747. We zijn er ook trots op dat Jutta Leerdam uit ons schaatsteam en Nederlands kampioene op de 500 en 1.000 meter, onze ijsbaan heeft geopend.’ Er zijn verschillende pakketten beschikbaar. Bezoekers kunnen naast 1 uur toegang op de ijsbaan dit combineren met schaatshuur, soep of een lunch of diner voor of na het schaatsavontuur of met een bezoekje aan de bioscoop. Hotel in winterse sferen Ook in het Corendon Village Hotel is deze winter genoeg te doen. In de Spa & Fitness is een binnenzwembad, sauna en stoombad te vinden. De leukste films worden vertoond in Cinema Nostalgia en er zijn rondleidingen in de Boeing 747. Geniet daarnaast van een drankje en het uitzicht in de SKYBAR 747. Ook leuk met collega’s!

Deel dit artikel