Achtergrond


Terug naar Amerika: wie vliegt (weer) waarheen?

Door: Tijn Kramer

Het zal niemand ontgaan zijn dat de trans-Atlantische markt weer open is, uiteraard met de bekende vaccinatie- en testvoorwaarden. Eindelijk eens goed nieuws. En uiteraard lieten de airlines zich dat geen twee keer vertellen. Back to the USA! American Airlines, om het alfabetisch af te trappen. Als onderdeel van The Big Three is de airline weer helemaal klaar, te beginnen met een directe vlucht vanaf 17 december 2021 naar Dallas Forth Worth. De Texaanse hoofdstad wordt dagelijks aangevlogen met een modere Dreamliner Boeing 787. Ideaal is dat het ook een uitstekende Premium Economy aan boord heeft. In de zomer van 2022 komt daar nog een mooie bestemming bij: Philadelphia. De airline laat bij monde van Rick Mobach weten dat het met de zakelijke animo wel goed zit om weer naar de VS te vliegen.

Delta vergroot aanbod En dan naar Delta. Op de dag dat de VS de grenzen voor Europese bezoekers heeft heropend, kondigt Delta voor zomerseizoen '22 meer bestemmingen en meer vluchten tussen Europa en de VS aan. Daarnaast is voor het eerst op elke trans-Atlantische vlucht Delta Premium Select beschikbaar. Als grootste trans-Atlantische luchtvaartmaatschappij naar New York-JFK en Boston, verhoogt Delta de capaciteit tussen de Verenigde staten en Europa met 90% ten opzichte van afgelopen zomer. In totaal is de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij van plan om tot 73 dagelijkse vluchten uit te voeren vanuit 10 Amerikaanse hubs naar 25 steden, inclusief Amsterdam. Voor het eerst sinds het debuut van Delta Premium Select in 2017 is deze comfortabele reisklasse nu op elke vlucht vanuit Europa te boeken. Tussen Amsterdam en New York JFK wordt in zomer ’22 weer twee keer per dag gevlogen. Ook Delta’s hub in Boston wordt weer drukker met 10 dagelijkse vluchten naar negen Europese bestemmingen. De route naar Amsterdam zal uitgevoerd worden met een Airbus A330-300. Delta’s altijd leuke homebase Atlanta breidt uit naar 18 dagelijkse vluchten naar 14 trans-Atlantische bestemmingen, waarbij de vluchtfrequentie naar Amsterdam uitgebreid wordt naar drie keer per dag. De verbinding tussen Amsterdam en Portland wordt vanaf begin mei weer hersteld. In totaal staan komend zomerseizoen vanuit Amsterdam 117 vluchten per week gepland naar de bestemmingen Atlanta, Boston, Detroit, New York JFK, Minneapolis, Portland, Salt Lake City en Seattle. United ziet de markt aantrekken United levert ook weer vele vluchten naar de VS. De airline vliegt met dagelijkse vluchten naar Newark (EWR) en naar haar fantastische thuishaven Chicago. Vanaf 12 december komt daar washington Dulles bij en vijf dagen later de oliestad Houston. En ook de volgende zomerseizoen biedt iets moois: vanaf 27 maart 2022 komt er een dagelijkse vlucht naar San Francisco, met een moderne Dreamliner 787-9. En dat is ook goed te weten, de vluchten uitgevoerd met de Boeing Dreamliner (alsook de Boeing 777 hebben Premium Plus aan boord naast Economy, Economy Plus en hun Businessclass Polaris. De markt trekt dan ook goed aan. ‘Absoluut. Vooruit boekingen zijn sterk met name in het leisure en SME segment met verdubbeling aan boekingen week over week.’ Aldus Rudy Horn van United.

KLM weer volop En dan uiteraard ons eigen blauw voor wie de Amerikaanse markt van groot belang is. KLM zet weer groot aan. Per direct kunnen reizigers weer gebruikmaken van de 64 wekelijkse vluchten naar 11 bestemmingen van KLM. Alle bestemmingen waar KLM voor het begin van de COVID-19 crisis in de winter direct naar vloog zijn op dit moment weer beschikbaar. Het gaat om Los Angeles, San Francisco, Chicago, Boston, Atlanta, Miami, Las Vegas, New York, Washington, Minneapolis en Houston. KLM topman Elbers laat verheugd weten: ‘Wij kijken er naar uit om weer te doen waar we goed in zijn: mensen bij elkaar brengen. Reizen draait om persoonlijke connecties, dat is waar we allemaal voor staan bij KLM. Voor ons is dit een kantelpunt, een belangrijke stap uit de crisis. Doordat we deze vluchten nu, met inachtneming van alle COVID-eisen, weer met meer bezetting kunnen uitvoeren zet KLM weer een volgende stap richting financieel herstel.

Deel dit artikel