De post-covid plannen van Brussel


Brussel: snakken naar live contact

Door: Tijn Kramer

We hebben te maken met een zeer reis-beperkende realiteit van de dag maar dat betekent niet dat Verkeers- en Conventiebureaus stil zitten. Want de herstart komt eraan. En dan? Brussel doet veel, zo vertelt Hélène Visser.

Waar is Brussel nu mee bezig? Heel druk. Afgelopen zomer is er € 5.000.000 - beschikbaar gesteld door het Brussels Gewest, waarbij een beroep gedaan kon worden op één van de volgende 5 steunfondsen: Steunfonds voor Brusselse b2c en b2b-evenementen, een steunfonds voor investeringen in ‘touchless’ technologie, een steunfonds voor investeringen in gezondheid en veiligheid verbonden aan het label ‘Hygiëne & Veiligheid, een steunfonds voor congressen, meetings, b2b-evenementen en een Steunfonds voor investeringen in digitale technologie. Aanvragen konden tot eind oktober ingediend worden en werden beoordeeld op rechtmatigheid. Er zijn meer dan 460 aanvragen ingediend en afgehandeld! Wat betreft Duurzaamheid en mobiliteit: afgelopen jaar is er 40km fietspad aangelegd door Brussel heen, met extra fietsverhuurpunten, reparatieplekken en fietsen stallingen. Dit wordt de komende jaren nog verder uitgebreid. Sinds 1 januari2021 is de maximale snelheid op alle straten en wegen (op een paar uitzonderingen na) 30km. Brussel wordt een fietsvriendelijke stad, waar wij zeker ook promotie voor gaan maken.

Zetten jullie nu in op digitaal of wachten jullie eerder tot de storm voorbij is. Of beide? Er zijn nieuwe tools en trainingen moeten ons helpen om in de (nabije) toekomst een betere dienstverlening online te kunnen geven. Intussen wordt er deelgenomen aan online netwerkbijeenkomsten en webinars. Later dit voorjaar zullen er ook online hybride events worden georganiseerd. Gaan jullie straks speciale acties of campagnes starten als we weer mogen reizen? Zeker weten, daar snakken we allemaal weer naar. Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom Covid19 zullen we weer netwerkbijeenkomsten en famtrips gaan aanbieden. De aandacht zal de komende tijd eerst naar de B2B en het zakelijke toerisme uitgaan, met name meetings en congressen. Het Convention Team bij Visit Brussels helpt MICE-organisatoren kosteloos en actief bij het vinden van de juiste locatie, contactpersonen, samenstellen bidbook etc. Ook social media zal hier weer een belangrijke rol gaan spelen. Hoe en wanneer dat gaat gebeuren, wordt nog bekeken. Op dit moment zijn we bezig alle aanbieders in kaart te brengen. Welke covid maatregelen nemen jullie of gaan jullie nemen straks? Alle locaties zijn/worden Covid-proof ingericht met extra aandacht voor afstand, hygiëne zuilen, en wat verder noodzakelijk is om weer ‘normaal’ te kunnen functioneren. Uiteraard zou een coronapaspoort of het voorleggen van een negatieve test kunnen helpen. Of dit verplicht gaat worden hangt af van de overheid. Waarom is jullie bestemming straks een logische keuze? Brussel is een fantastische stad met grote uitstraling, goed bereikbaar met vliegtuig, trein, bus en auto ( en nu dus ook fietsvriendelijk!). Het kloppende hart van Europa, thuisbasis van internationale verenigingen, NAVO, Europese Instellingen, Internationale pers, diplomaten en lobbyïsten. Het biedt een grote variëteit aan venues, (groeps)restaurants, betaalbare hotels, ontelbare terrasjes, leuke winkels en een uitstekend nachtleven. Kortom voor een ieder wat wils. Voor groepen zijn er tevens tientallen opties voor teambuilding en incentives, die een bezoek aan de stad extra waarde kunnen geven. De stad biedt op cultureel gebied een grote variëteit aan events, musea, tentoonstellingen en architectuur. Ook voor de Leisure is Brussel een leuke stad om te bezoeken, zowel voor individuelen, een weekendje weg met je partner of gezin en met groepen. Vanuit Nederland makkelijk bereikbaar met het OV en-of eigen vervoer. Brussel is zo dichtbij en toch anders. Kom en ontdek het zelf!

Deel dit artikel