Switzerland Meeting Trophy 15 jaar


‘Geen studiereis, maar beleving’

Door: Theo de Reus

De Switzerland Meeting Trophy, die het Switzerland Convention & Incentive Bureau (SCIB) elk jaar organiseert, is niet zomaar een studiereis: het is een unieke beleving. Dat vindt niet alleen het verkeersbureau van Zwitserland, maar dat vinden ook de deelnemers na afloop. Dit jaar zou de 16-de editie van het populaire event hebben plaatsgevonden. Via de Meeting Trophy maken deelnemers uit diverse landen op originele en professionele wijze kennis met Zwitserland als bestemming voor meetings, incentives, congressen en evenementen. Deelnemers krijgen een bijzonder en afwisselend programma voorgeschoteld, dat wordt aangeboden door de partners, waaronder bestemmingen en service providers in Zwitserland. Het is een beknopte reis die veel wegheeft van een puzzeltocht dwars door Zwitserland, maar daarmee houdt elke vergelijking op. De Meeting Trophy is in ieder geval een uitstekende kans om (zakelijke) contacten op te doen. Met recht kan worden gezegd dat nergens anders in Europa een dergelijke studiereis plaatsvindt. Dit jaar zou de 16-de editie hebben plaatsgevonden. ‘Helaas was het vanwege covid-19 niet mogelijk om naar Zwitserland te reizen’, zegt Lisette van Dolderen, Key Account Manager bij SCIB in Amsterdam.

Om 15 jaar Meeting Trophy toch te ‘vieren’ hield zij een online quiz onder de deelnemers die de afgelopen jaren hebben deelgenomen. Meeting Trophy gaat om kennis vergaren en activiteiten uitvoeren. Het beste team wint de felbegeerde Meeting Trophy beker in de vorm van een koebel. Stil zitten is er niet bij. Het programma begint vroeg in de ochtend en gaat tot het eind van de dag door. De deelnemers reizen door afwisselend landschappen en bezoeken verschillende venues. Onderweg worden opdrachten uitgevoerd. Dat maakt de Meeting Trophy een ware uitdaging. De deelnemers van de Meeting Trophy komen uit acht verschillende markten. Iedere markt heeft een eigen team. Naast Nederland zijn er teams uit België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Scandinavië, de VS en Rusland. ‘De onderlinge strijd en het teamverband zorgen ervoor dat iedereen er echt voor gaat. Geen antwoorden aan een ander team doorgeven, maar wel proberen antwoorden van een ander team los te peuteren’, zegt Van Dolderen, de vaste begeleider van het Nederlandse team op de Meeting Trophy. ‘Het hoort er allemaal bij. Inmiddels kun je wel spreken van een Meeting Trophy community. Vaste vragen zijn: wanneer heb jij deelgenomen? Wanneer ga jij je aanmelden? Aan de Meeting Trophy mag je slechts één keer deelnemen, behalve de media, die ‘speelt’ een andere rol in het geheel.’ De teams bestaan uit 8 tot 12 personen, die versterking krijgen van Zwitserse partners. Het totale gezelschap bestaat dus uit ongeveer 110 personen. Er wordt gewoon met het openbaar vervoer gereisd, per trein, bus en boot, met een huurauto en de benenwagen dwars door Zwitserland. Ieder jaar een ander traject. In een paar dagen tijd reizen de deelnemers van noord naar zuid of van oost naar west. Van Dolderen: ‘Zo sta je eerst in een stad, dan op een berg of aan een meer om tenslotte in een wijngaard te eindigen. Het is allemaal mogelijk.’ De volgende editie van de Meeting Trophy staat gepland van 24 tot en met 27 juni 2021.

‘Precisie van een Zwitsers uurwerk’

Wat vinden deelnemers van voorgaande edities van de Switzerland Meeting Trophy?

Marije Breuker Motivation Travel ‘De Meeting Trophy is een uniek promotioneel en verbindend event. Het concept heeft al vele vakprofessionals letterlijk en zintuiglijk meegenomen naar alle mooie plekken die Zwitserland op MICE vlak te bieden heeft. Een leuke bijkomstigheid is dat het een MICE event en tevens landen battle op Europees niveau is, dat maakt het extra leuk.’ Monique de Vos Departures ‘Wat een fantastische herinneringen heb ik aan de Meeting Trophy. Samen met het Nederlandse team drie dagen strijden met uiteenlopende opdrachten tegen andere landen voor de felbegeerde trofee. Zwitserland ontdekken op een andere manier, competitie, sfeer, gezelligheid en heel veel gelachen. Georganiseerd met de precisie van een Zwitsers uurwerk. Geweldig was het.’ Symone Hoogstins Hoogstins Travel ‘Wat mij het meest is bijgebleven van de Meeting Trophy 2015: de perfecte organisatie, enorme gastvrijheid maar vooral ook de relaxte mentaliteit van de Zwitsers. Het zijn op en top professionals in het organiseren van een event, met onbegrensde mogelijkheden. Tenslotte natuurlijk de hitte! Wie verwacht nu 38 graden in de Zwitserse Alpen begin juli…’ Joke Paans Historia Events ‘De Meeting Trophy van 2013 was super en onvergetelijk. Super organisatie en super team onder leiding van Lisette van Dolderen. Alle teamleden hadden hun eigen aandeel, met sportiviteit, behendigheid of kennis. Kortom, een super team. Veel van Zwitserland gezien en ervaren per trein, boot, cabriolet, tram, kabelbaan en step. Gewoon top!’ Marijke Vink GI Travel ‘Een fantastische challenge was de Meeting Trophy 2011. Met alle soorten van vervoer van Bern naar Lausanne, proeverij-quizzen van kaas, chocolade en wijn. Wie had ooit gedacht dat ik met hooibalen zou sjouwen en op een Trottibike Bern zou verkennen? Wat een super event was het!’ Joyce van Dijk Incento ‘De Meeting Trophy, wat was dat een feestje! De verrassende elementen, prachtige locaties en het enthousiasme in de groep om de dagwinst te pakken. Een geweldige manier om in korte tijd kennis te maken met zoveel verschillende facetten van het prachtige Zwitserland.’

Het Switzerland Convention & Incentive Bureau geeft onafhankelijk advies en informatie. Deze service wordt kosteloos en vrijblijvend verleend aan opdrachtgevers en eventprofessionals.

Actuele reisinformatie Tijdens het ter perse gaan van deze uitgave is reizen naar Zwitserland niet mogelijk. De actuele stand van zaken is terug te vinden op de websites van de Zwitserse Overheid en Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Informatie over geopende voorzieningen en toeristische bedrijven in Zwitserland vind je via MySwitzerland.com/open

Deel dit artikel