Hotelnieuws


Een suite als geen ander…

Door: Tijn Kramer

Eerlijk is eerlijk: we wisten niet wie Piet le Blanc was. Het Savoy Hotel in Rotterdam, ja, dat kenden we wel maar waarom uitgerekend hun prestigieuze suite is vernoemd naar, zo bleek, een jazzmuzikant? Dat wilden we graag ontdekken. De link Rotterdam en jazz hadden we al eerder gelegd, met dank aan de onlangs overleden grootheid Jules Deelder. Dichter, muzikant en bijzondere persoonlijkheid. Ooit nachtburgemeester van deze immens leuke stad. En voor altijd Spartaan.

Maar Jules was dus niet alleen. Rotterdam heeft een ruime jazzgeschiedenis. Piërre (Piet) le Blanc (Rotterdam, 26 mei 1921 - 1 december 1996), was een bekende jazzsaxofonist, die ook vele jaren heeft gespeeld aan boord van de schepen van de Holland-Amerika Lijn, dat tot de dag van vandaag kantoor houdt in de havenstad. Uit de beschrijving van een lokaal jazzfestivalwebsite (lantarenvenster.nl). ‘Piet le Blanc leefde jaren voornamelijk in de Rotterdamse binnenstad, op straat en in de kroeg. Met het spelen op zijn sax of zijn viool probeerde hij het hoofd boven water te houden. Vaak was hij welkom, kreeg hij een borreltje en een sigaar, maar soms werd hij bespot en weggestuurd en zocht dan vloekend en lachend zijn weg. Voorheen maakte hij deel uit van verschillende grote en minder grote orkesten. Bebop, funk, blues en het levenslied, Piet had alle stijlen in huis.’

Kijk, dat zijn de betere! Daar mag je een suite naar vernoemen! Want we gaan weer terug naar het nu en we checken in bij het Savoy Hotel, een vrij typisch na-oorlogsgebouw op een uitstekende locatie. Navraag leert dat alle kamers grondig zijn verbouwd en op de begane grond vind je wat lekkere producten voor in de kamer, een alleraardigste ontvangst bij de receptie en een bar met terras. Het viersterren hotel heeft 95 kamers die, als onderdeel van de bekende keten Eden Hotels zo ook weer hun leuke noviteiten kennen. Een kussenmenu bijvoorbeeld, of een yogamat. Eden Essentials noemen ze dat en het is dan ook niet raar dat het hotel – tegen alle berichtgeving in – bijna vol zit als wij er zijn. Dat is niet vreemd, want Rotterdam als geheel en dit buurtje in het bijzonder is erg gewild, in de stad en ver daarbuiten.

De wijk, het Hoogkwartier, voelt en oogt trendy en hip, met veel leuke koffietentjes, winkeltjes en restaurantjes. De altijd gezellige Witte de Withstraat is niet ver en op kruipafstand is de Oude Haven, waar we genieten van een terrasje (toen dat mocht uiteraard). Een culinaire hotspot op loopafstand is de Markthal Rotterdam. Apart en architectonisch aantrekkelijk en vooral smakelijk! Normaliter met vele dozijnen foodstands uit de hele wereld, en ook de nodige 'winkeltjes' om lekkers te kopen voor thuis…of je hotelkamer!

Want terug naar de suite! Uiteraard schreeuwt Rotterdam om verdere ontdekking maar wie in de Piet le Blanc suite verblijft, doet er goed aan om daar optimaal te genieten. Gelegen in ‘de kelder’ van het hotel vormt het de enige accommodatie op dat niveau. De suite is zeer geschikt om met een kleine groep (jaja, mits de regels het toestaan) of met het gezin te verblijven. De suite is geschikt voor 4 tot 6 personen met een mooie en ruime hemeldouche, een luxe tweepersoonsbed en ook twee stapelbedden. Maar wie gaat er slapen. Er is onder meer een mega-scherm, een dvd-speler (films zijn beschikbaar) en alles wordt bediend met een tablet. Comfortabele designer kuipstoelen voor lange gesprekken. En een ouderwetse platenspeler met LP's! Uiteraard uitstekende speakers... en die mogen best met een beetje extra volume, want je zit alleen in de kelder. Een beetje bioscoopachtig gevoel heeft het. Een zaaltje voor jezelf. Het is een heerlijke plek waar je in alle rust en luxe kunt genieten van de cultureel en culinair belangrijke zaken in het leven.

Deel dit artikel